معرفی سبک موسیقی اپیک (Epic) به همراه چند قطعه
موسیقی اپیک یا حماسی ریشه در کمپانیهای موسیقی تریلر دارد که از دههی 1990 میلادی شکل رسمی به خود گرفت.
موقعيت مكانی سبک موسیقی اپيک ؛
قارهی امریکا به عنوان خاستگاه اصلی ژانر موسیقی اپيك مطرح میشود.
هنرمندان معروف سبک (ژانر) موسیقی اپيک ؛
برونو ويله، برايان نگوين، C21 FX، كريس هيگ، كدي استيل و ...
شاخصههای اصلی سبک موسیقی اپيک ؛
موسيقی اپيک به عنوان ژانري مستقل در موسيقي و مستقل از موسيقي تریلر است و اگرچه كسانيكه از موسيقي اپيك لذت ميبرند به موسيقي تريلر و فيلم هم به دليل تشابهات زياد با موسيقي اپيك، نيز علاقهمندند. ولي ژانر موسیقی اپيك، موسيقي تريلر و موسيقي فيلم از يكديگر متمایز هستند. ژانر موسيقي اپيك شباهتهايي نیز به موسيقي نئو كلاسيك دارد. از آنجاكه اپيك يك ژانر رو به رشد است، بسياري از آهنگسازان در سالهاي اخير به اين ژانر رو آوردهاند، بطوريكه امروزه كانالهاي متعددي تحت عنوان EMCs (كانالهاي موسيقي اپيک) در يوتيوب يافت مي شوند.
سبک موسيقی اپيک ميتواند دربارهی موضوعات متعددي همانند اسطورهها، افسانههاي قهرمانانه، داستانهاي مذهبي آموزنده، داستانهای حيوانات، يا تئوريیهای فلسفی يا اخلاقي باشد. اشعار حماسی یا اپیک براي انتقال نسل به نسل سنتها در جوامع مختلف به صورت شفاهي مورد استفاده قرار گرفتهاند كه بيشتر دربارهی اقدامات باشكوه و افتخارآميز قهرمانان ملي اين جوامع هستند، به همين دليل كلمهی اپيك یا حماسه غالباً يادآور نوعي اشعار شفاهي قهرمانانه ازدورههاي قهرمانپروري با قهرمانان جاودان در ملل مختلف است.
ژانرهای مرتبط با سبک موسیقی اپيک ؛
موسیقی كلاسيک، تريلر، فيلم اركسترال (orchestral)، موسیقی ملل (world)، hybrid/rock از جمله ژانرهای مرتبط با موسیقی اپيك محسوب میشوند.
سبک موسیقی حماسی و فیلمهای سینمایی؛
نظر به اینکه سبک موسیقی Epic یا حماسی با فیلمهای این ژانر عجین شده است و بسیاری از علاقهمندان موسیقی بیکلام بعد از تماشای فیلمی مشخص علاقهمند قطعهای خاص در سبک موسیقی Epic یا حماسی شدهاند، در ادامهی این مطلب به مرور فهرستی از بهترین فیلمهای Epic یا حماسی میپردازیم.
بهترین فیلمهای حماسی آن دسته از فیلمهای سینمایی هستند که از نظر تیم، بودجه و مقیاس تولید با فیلمهای ژانرهای دیگر سینمایی قابل مقایسه نباشند. چنین فیلمهایی با شکوه و عظمتی که بر روی پردههای سینما به تصویر میکشند، شناخته میشوند. بنابریان جای تعجب ندارد که کارگردانان این قبیل فیلمهای سینمایی نیز برای ساخت موسیقی متن آثارشان به دنبال آهنگسازاتی باشند که جان کلام داستان حماسی فیلم را در قالب موسیقی پر عظمت و غرورآفرین روایت کنند. در ادامه با وبسایت ملودایو همراه باشید تا برخی از معروفترین موسیقی متن فیلمهای سینمایی در سبک حماسی را با هم مرور کنیم.
فیلم جنگ ستارگان؛
فیلم سینمایی جنگ ستارکان به کارگردانی جرج لوکاچ و آهنگسازی جام ویلیامز یکی از مشهورترین فیلمهایی است که میتوان در سبک موسیقی حماسی از آن یاد برد. این فیلم که اولین قسمت آن در دههی هفتاد میلادی ساخته شد، فصل تازهای در تاریخ سینما رقم زد و ساخت فیلمهای پر مخاطب در ژانر علمی-تخیلی را برای همیشه تحت تأثیر قرار داد. امروزه فیلم سینمایی جنگ ستارگان به یکی از پربینندهترین مجموعه فیلمهای سینمایی تبدیل شده است و موسیقی حماسی آن نیز از جمله شناخته شدهترین و خاطرهانگیزترین موسیقیهای متنی است که در تاریخ سینما ساخته شده است.
به زودی در قالب پادکستی در سایت ملودایو به طور مفصل به سبک آهنگسازی جان ویلیامز آهنگساز فیلم جنگ ستارگان خواهیم پرداخت، تازههای صفحهی پادکست ملودایو را دنبال کنید تا دیدن یا شنیدن این پادکست جذاب را از دست ندهید.
فیلم آخرین امپراتور The Last Emperor ؛
فیلم سینمایی آخرین امپراتور The Last Emperor ساختهی برناردو برتولوچی کارگردان ایتالیایی در سال 1987 میلادی، فیلمی حماسی، تاریخی است که داستان آخرین امپراتور چین را روایت میکند. Ryuichi Sakamoto آهنگساز زبردست ژاپنی و David Byrne ساخت موسیقی متن این فیلم را بر عهده داشتهاند و حاصل این همکاری خلق یکی از شنیدنیترین موسیقیهای بیکلام در سبک موسیقی حماسی بوده است.
فیلم بن هور Ben-Hur ؛
فیلم سینمایی بن هور Ben-Hur در سال 1959 به کارگردانی ویلیام وایلر ساخته شد. این فیلم در دستهی عظیمترین فیلمهایی محسوب میشود که تاکنون در سبک حماسی در هالیوود ساختعه شدهاند، شاید فیلم بن هور از معدود فیلمهایی باشد که زمان نمایش آن نزدیک به 4 ساعت طول میکشد.
فیلم سینمایی بنهور یادآور عصر طلایی سینما و دورانی است که سینما تنها و تنها به دنبال روایت داستانی جذاب برای سرگرم کردن مخاطب بود. فیلم بنهور 1959 میلادی بازسازی فیلمی بود که در سال 1928 میلادی ساخته شده بود و در سال 2016 میلادی نیز باردیگر نسخهی تازهای از این فیلم ساخته شد،اما هیچ کدام از این فیلمها شهرت و محبوبیت نسخهی سال 1959 را بدست نیاوردند. فیلم بنهور در دستهی فیلمهای حماسی مذهبی قرار میگیرد، فیلمهایی مانند ده فرمان که در دورهای از تاریخ سینما محبوبیت زیادی در بین تماشاگران داشتند.
موسیقی متن فیلم بنهور توسط میکلوش روژا Miklós Rózsa آهنگساز سرشناس هالیوود در عصر طلایی این صنعت ساخته شده است و به عنوان یکی از شنیده شدهترین موسیقیهای متن سبک حماسی در تاریخ سینما شناخته میشود.
فیلم جنگ و صلح؛
فیلم سینمایی جنگ و صلح ساختهی سرگئی بوندارچوک Sergei Bondarchuk در سال 1966 میلادی است. فیلم سینمایی جنگ و صلح که زمان نمایش آن تا 8 ساعت طول میکشد، بلندپروازانهترین پروژهی سینمایی است که در سبک موسیقی حماسی در سینمای اتحاد جماهیر شوروی سابق ساخته شده است. در فیلم سینمایی جنگ و صلح به عنوان یکی از عظیمترین فیلمهای تاریخ سینما از حدود 120 هزار هنرور استفاده شده است و حتی چند تیپ ارتش سرخ شوروی نیز در فیلمبرداری نبردهای پرشکوه این فیلم مشارکت داشتهاند.
آهنگسازی فیلم جنگ و صلح را Vyacheslav Ovchinnikov آهنگساز روس بر عهده داشته است.
سهگانهی ارباب حلقهها؛
در مورد فیلمهای ارباب حلقهها در پادکست بررسی موسیقی متن این فیلم در وبسایت ملودایو به تفصیل صحبت کردهایم. برای مشاهده یا شنیدن این پادکست در مورد فیلم ارباب حلقهها به کارگردانی پیتر جکسون و آهنگسازی هاوارد شور به بخش گپدایو در سایت ملودایو مراجعه کنید.
با توجه به اینکه فیلم ارباب حلقهها به عنوان یکی از تأثیرگذارترین فیلمهای ابتدایی قرن 21 شناخته میشود و کسب 11 جایزهی اسکار را در کارنامه دارد، تماشا و شنیدن پادکست موسیقی متن این فیلم نیز جذابیتهای بسیاری برای علاقهمندان دارد.
سبک موسیقی حماسی و فیلم گلادیاتور؛
فیلم سینمایی گلادیاتور به کارگردانی ریدلی اسکات و آهنگسازی هانس زیمر تعریف تازهای از فیلمهای حماسی در ابتدای قرن بیست و یکم ارائه کرد. این فیلم با بازی راسل کرو بازیگر استرالیایی به دلیل درونمایهی داستانیاش که تاریخ گلادیاتورهای دوران باستان را روایت میکند، یکی از بهترین مثالها برای موسیقی متن فیلمی در سبک حماسی است. در پادکست بررسی سبک آهنگسازی هانس زیمر در مورد خاطرات شنیدنی این اهنگساز از نحوهی ساخت موسیقی حماسی فیلم گلادیاتور سخن گفتهایم. برای تماشای این پادکست به مقالهی مربوط به هانس زیمر در سایت ملودایو مراجعه کنید.
دلاوران میز گرد؛
داستان کینگ آرتور از جمله داستانهای حماسی سینما است که به دلیل جذابیتهای رواییاش بارها و بارها دستمایهی ساخت آثار سینمایی و تلویزیونی شده است. اگر چه تقریبا تمام نسخههای سینمایی که از داستان کینگ آرتور ساخته شدهاند، با موسیقی بیکلامی در سبک حماسی همراهی میشوند، اما مشهورترین این آثار موسیقی متنی است که توسط میکوش روژا Miklós Rózsaساخته شده است که در دههی 50 میلادی به عنوان یکی از استادان آهنگسازی در سبک موسیقی حماسی شناخته میشد.
در پادکست فارسی موسیقی گپدایو و در قسمتی که به نقد و بررسی موسیقی متن فیلمهای کینگ آرتور در سالهای گذشته میپردازد. نحوهی ساخت موسیقی متن برای فیلم دلاوران میز گرد و فیلمهایی که در سالهای آتی با محوریت داستان کینگ آرتور ساخته شدهاند را بررسی کردهایم.
فیلمهای ترنسفورمرز؛
مجموعه فیلمهای ترنسفورمرز از جمله فیلمهای عامهپسند سینما هستند که علیرغم داستان هیجان برانگیزشان در ساخت موسیقی متن این مجموعه فیلمهای سینمایی از سبک حماسی استفاده شده است. ساخت موسیقی متن این فیلمها بر عهدهی استیو جابلونسکی بوده است و موسیقی متن فیلمهای ترنسفورمرز نگاه نسبتا مدرنتری به سبک موسیقی حماسی دارد. در پادکست فارسی نقد و بررسی موسیقی فیلمهای ترنسفورمرز به طور مفصل نحوهی ساخت موسیقی متن فیلمهای ترنسفورمرز را بررسی کردهایم، برای آشنایی با موسیقی متن فیلم ترنسفورمرز به این پادکست مراجعه کنید.
جنگهای تاریخی؛
یکی از زیرمجموعههای سبک موسیقی حماسی، نوعی از موسیقی است که با نام موسیقی رزمی مشهور شده است و از هزاران سال قبل در میان جوامع بشری رواج داشته است. این نوع موسیقی به این دلیل یکی از زیر مجموعههای سبک موسیقی حماسی محسوب میشود که موسیقی غرورآفرین است و از قدیم الایام برای ترغیب و تشویق رزمندگان هر کشوری برای حمله به دشمن استفاده میشده است. سازهای کوبهای از جمله سازهای محبوب سبک موسیقی حماسی و موسیقی رزمی هستند. سنتهای شفاهی در ساخت موسیقی رزمی تأثیر بسیار زیادی دارند و اگر چه در برخی موارد آهنگسازان با قصد و نیت قبلی برای سبک موسیقی حماسی و رزمی آهنگسازی میکنند. اما عموما به دلیل قدمت این ژانر موسیقی این قبیل قطعات در سنتهای شفاهی و به صورت سینه به سینه منتقل میشوند.
سبک موسیقی حماسی و مارشهای نظامی؛
موسیقی مارش نظامی برای اولین بار در قرن شانزدهم میلادی و با اقتباس از موسیقیهای رزمی امپراتوری عثمانی ساخته شد. مورخان بر این باورند که موسیقی رزمی برای اولین مرتبه توسط سپاه عثمانی و در قرن سیزدهم میلادی مورد استفاده قرار گرفته است. این موسیقی که توسط نیروهای زبدهی «ینی چری» در سپاره امپراتوری عثمانی نواخته میشود و از سازهای درام برای ایجاد حس رعب و وحشت در نیروهای دشمن استفاده میکرد. مارشهای نظامی امپراتوری عثمانی به قدری در اروپا مشهور شدند که بزرگانی چون موتزارت و بتهوون بر مبنای این موسیقی، قطعات تازهای نوشتند.
موسیقی اپیک و سازهای رزمی؛
سازهایی همچون ترومپت، درام، بگپایپ و شیپور از جمله سازهایی هستند که از قدیم برای نواختن موسیقیهای رزمی مورد استفاده قرار میگرفتهاند. البته با توجه به همهمه و غوغایی که در میدان جنگ برپاست ارتشهای دوست و دشمن برای رساندن صدا به صدا از هر ساز پر سر و صدایی برای این منظور استفاده میکردهاند.
موسیقی اپیک و ساز درام؛
نیروهای نظامی چین از ساز تایگو که از زیرمجموعههای ساز درام است، در جنگها استفاده میکردند. ساز تیمپانی بیشتر در میان اروپاییها محبوبیت داشت و پیادهنظام سوئیس نیز از همنوازی فلوت و درام برای تهییج سپاه خود استفاده میکرد. پیادهنظام سوئیسی برای این کار از نسخهی ابتدایی ساز اسنیر درام استفاده میکردند که با یک بند از شانهی راست نوازنده آویزان میشد و امکان نواختن در هنگام رژه رفتن را برای نوازندگان سادهتر میکرد.
سبک موسیقی اپیک و ساز ترومپت؛
ساز ترومپت در آغاز با هدف استفاده در نبردها ساخته شد و از این ساز یا برای نواختن مارشهای نظامی و یا برای ارتباط با نیرهای خودی و غیر خودی استفاده میشد. البته در هنگام نبرد از سازهای مختلف ترومپت استفاده میشد تا نیروهای خودی دچار سردرگمی نشوند و هنگام شنیدن صداهای این ساز مطمئن باشند که صدای حمله را میشنوند یا عقبنشینی!
سبک موسیقی اپیک و ساز بگپایپ؛
با توجه به صدایی که ساز بگپایپ دارد از این ساز بیشترین استفاده را برای تهییج نیروها به مبارزه در میدانهای جنگی میبردند. صدای خاص این ساز به سربازان کمک میکرد تا روحیهی جنگندگی پیدا کنند و برای غلبه بر حریف در نبردهای حماسی آماده شوند.
برگرفته از وبسایت en.wikipedia.org ؛