سریال گیم آف ترونز یا بازی تاجوتخت (Game of thrones) سریالی برای همه فصول؛
اولین فصل سریال بازی تاجوتخت در سال 2011 پخش شد و چیزی نگذشت تا به یکی از محبوبترین مجموعههای تلویزیونی تبدیل شود. فیلمنامه این سریال بر اساس مجموعه داستانهای فانتزی جرج آر.آر.مارتین به نام «ترانه یخوآتش» نوشته شده و ژانری خیالپردازانه- حماسی دارد. یکپارچگی داستانها، خط سیر منطقی، دیالوگهای پرمغز، بازی حرفهای، لوکیشنهای متناسب با داستان، ردپای اساطیر و قهرمانان کشورهای مختلف المانهایی است که در موفق شدن این مجموعه بسیار مؤثر بودهاند. این سریال هشت فصل دارد که آخرین فصل آن سال 2019 میلادی شروع شد؛ فیلمبرداری آن هم در کشورهای مالت، کرواسی، ایسلند و مراکش انجام شده است.
این سریال شخصیت ثابتی ندارد که در همه قسمتها حضور داشته باشد و تعداد داستانهای فرعی، مکانها و درگیریها بسیار زیاد است و داستان حول مسائل اجتماعی، طبقاتی، مذهبی، وفاداری، فساد، جنگ داخلی و مجازات میچرخد.
میتوان گفت یکی از دلایل مهم موفقیت این سریال، الهام از اساطیر آشنای هر قوم و ملتی و غیرمنتظره بودن داستان آن است. در این سریال از کلیشههای رایج قهرمانپروری استفاده نشده و شخصیتهای متنوع و زیادی دارد که ناگهان از داستان حذف میشوند و بیننده را شوکه میکنند، همین غیرمنتظره بودن اتفاقات دلیلی برای جذابیت و کشش «بازی تاجوتخت» محسوب میشود، چرا که مخاطب نمیتواند آینده را پیشبینی کند و فقط باید در زمان حال داستان را دنبال کند و دل به تعلیقهای داستان بسپارد.
داستان به نوعی روایت زندگی انسان است؛ بازیچه قدرت شدن، خیانت، تنفر، قتل و دنیای پرآشوب و قابل پیشبینی نبودن عاقبت کار؛ همه این داستانها در زندگی هر شخصی پیش میآید و مخاطب مدام با شخصیتهای داستان همذاتپنداری میکند. طراحی صحنه و لباس بینظیر این سریال نیز از دیگر عوامل موفقیت آن است.
سریال گیم آف ترونز یا «بازی تاجوتخت» جوایز بسیاری از جمله جایزه امی بهترین نقش مکمل مرد برای پیتر دینکلیج، نصیب خود کرده است.
موسیقی متن سریال گیم آف ترونز یا بازی تاجوتخت، رامین جوادی؛
همانطور که در تیتراژ نقشه دنیای خیالی داستان نمایش داده میشود و چرخدندههایی ساختمانها و سازههای شهر را از زمین بیرون میآورند، صدای ویولونسل و موسیقی فوقالعاده رامین جوادی پخش میشود تا ذهن مخاطب را به دنیای اسطوره و حماسه بکشاند. تیتراژ این سریال یکی از تأثیرگذارترین و بهیادماندنیترین تیتراژهاست و در سال 2011 برنده جایزه امی شد. موسیقی تیتراژ ذهن مخاطب را آماده میکند تا حسوحال سریال را درک کند و چهار نکته موجب شده موسیقی بازی تاجوتخت اثری موفقی از آب درآید؛ ریف (الگوی ریتمیکی که در طول قطعه تکرار میشود) پرانرژی آهنگ که هیجان دیدن سریال را در دل بیننده میاندازد و حالتی پویشی به تیتراژ میدهد، ملودی بهیادماندنی، موسیقی منحصربهفردی که هم برای سریال و هم برای تصاویر فانتزی مناسب است، برانگیختن حس ماجراجویی و حماسی در دل مخاطب.
ساز ویولونسل بهترین انتخاب در ساخت این موسیقی است چرا که صدای آن شبیه صدای انسان است و حس همهمه و شلوغی فضای داستان را به بیننده منتقل میکند، همچنین صدایی قرون وسطایی دارد و میشود از آن در طول سریال هم استفاده کرد. استفاده از سازهای کوبهای و درامز هم مرتبط با درونمایه سریال است و تمی حماسی و اسطورهای دارد.
رامین جوادی که در کنار هانس زیمر رشد کرده، از یک موتیف ساده، شاهکاری بیبدیل خلق کرده است. موسیقی بازی تاجوتخت به خوبی با داستان هماهنگ است و در هر فصل موسیقی بهتر از فصل قبل میدرخشد. به عنوان مثال در قطعه «Dragostone» کُر و ملودی حس پرواز را به مخاطب منتقل میکند و موتیف قهرمانانه آن پیچیدگی و زیبایی خاصی به موسیقی میدهد. موسیقی خاندان استارک، حس پاکی و صداقت را به بیننده القا میکند. بدون اغراق میتوان گفت این سریال بدون موسیقیاش نمیتوانست به چنین موفقیت چشمگیری دست پیدا کند.
برگرفته از tristankane.com ؛