معرفی سبک موسیقی اوربان (Urban)
اوربان، نامی است كه در دهههای 1980 و 1990 به موسيقي آر اند بی/سول (R&B/Soul) اطلاق میشد.
موقعيت مكانی سبک موسیقی اوربان (Urban) ؛
ژانر موسیقی اوربان مانند اغلب ژانرهای موسیقی ریشه در قارهی آمريكا دارد.
سازهای مهم سبک موسیقی اوربان (Urban) ؛
گيتار، باس، درامز، ساكسيفون، هورنز، پيانو، ارگان، گیتار الکتریک؛
هنرمندان معروف سبک موسیقی اوربان (Urban) ؛
لوتر واندروس، چاكا خان، كومودورز، ارث ويند اند فاير (earth, wind and fire)، جفری اوزبورن، فيل كالينز، ديويد بوئی
شاخصههای اصلی سبک موسیقی اوربان (Urban) ؛
اوربان در واقع فرمت موسيقيايی راديويی است كه در اواسط دهه 1970 اين نام را به خودش گرفت. ايستگاه های راديويی اوربان دارای ژلی ليستی از ژانرهاي موسيقی مختلفي همانند هيپ هاپ، آر اند بی، پاپ، گريم، موسيقی الکترونیک همانند داب استپ (dubstep)، UK garage، درام و باس و موسيقی كارائيب همانند رگه، دنس هال، رگاتون، زويی، بويون و سوكا هستند. اوربان معاصر با موسيقی آفريقايي-امريكايي ارتباط قوی داشته و با ويژگيهاي ژانرهايی همانند آر اند بی (R&B) و سول (soul) پديد آمد. تقريباً تمام ايستگاه هاي راديويي كه موسيقي اوربان معاصر پخش مي كنند در شهرهايي از آمريكا كه جمعيت آمريكائيان آفريقائي تبار بيشتري دارند قرار دارند. براي آمريكائيان لاتين تبار، اين نوع موسيقي بيشتر اوربان لاتين همانند رگاتون، لاتين هيپ هاپ و باچاتون است.
ژانرهای زير مجموعه سبک موسیقی اوربان (Urban) ؛
كرانگ (Crunk)، گنگستا (Gangsta)، هيپ هاپ، رپ، ترپ (trap).
اوربان در واقع فرمت موسيقيايي راديويي است كه در اواسط دهه 1970 اين نام را به خودش گرفت. ايستگاه هاي راديويي اوربان داراي ژلي ليستي از ژانرهاي موسيقي مختلفي همانند هيپ هاپ، آر اند بی، پاپ، گريم، موسيقي الکترونیک همانند داب استپ (dubstep)، UK garage، درام و باس و موسيقي كارائيب همانند رگه، دنس هال، رگاتون، زويي، بويون و سوكا هستند. اوربان معاصر با موسيقي آفريقايي-امريكايي ارتباط قوي داشته و با ويژگيهاي ژانرهايي همانند آر اند بي (R&B) و سول (soul) پديد آمد. تقريباً تمام ايستگاه هاي راديويي كه موسيقي اوربان معاصر پخش مي كنند در شهرهايي از آمريكا كه جمعيت آمريكائيان آفريقائي تبار بيشتري دارند قرار دارند. براي آمريكائيان لاتين تبار، اين نوع موسيقي بيشتر اوربان لاتين همانند رگاتون، لاتين هيپ هاپ و باچاتون است.
سبک موسیقی اوربان (Urban) و جدال بر سر یک نام؛
زمانی که صحبت از سبک موسیقی اوربان (Urban) پیش میآید، این پرسش اساسی مطرح میشود که آیا زمان آن فرا نرسیده است که از زحمات این سبک موسیقی در عالم هنر تشکر کنیم و حکم بازنشستگی سبک اوربان را به دستش بدهیم؟ زیرا برخی معتقدند سبک موسیقی اوربان مانند چتری بود که برای در برگرفتن تمام آثاری باز شده بود که امروزه با نام سبکهای موسیقی آر اند بی و هیپ هاپ، برای خودشان معروف شدهاند. برخی منتقدان سینمایی عقیده دارند در دههی هفتاد میلادی و به دلیل تبعیضهای اجتماعی، از اصطلاح سبک موسیقی اوربان (Urban) برای برچسب زدن به آثاری استفاده میکردند که عموما توسط امریکاییان افریقایی تبار ساخته میشدند و با این کار خود، خواسته یا ناخواسته سبب به حاشیه رانده شدن استعدادهای این قبیل از هنرمندان میشدند.
امروزه و با توجه به اینکه صحبت در مورد موضوعات داغی چون نژاد و هویت به یکی از مسائل پر اهمیت در جوامع مدرن تبدیل شده است، سبک موسیقی اوربان (Urban)دوباره مورد توجه قرار گرفته و بازتعریف میشود. بحثی که به قدری در سالهای اخیر جنجالی شده است که همین چند وقت پیش تعدادی از تهیهکنندگان افریقایی تبار در امرکیا رسما خواستار حذف نام اوربان (Urban) به دلیل پیشینهی تبعیض آمیز آن از روی آثار موسیقی شدند. نکته جالب توجه اینکه نام یکی از مدیران ارشد سونی نیز در میان این افراد مشاهده میشود.
بیشترین مخالفت با آن چه سبک موسیقی اوربان (Urban)خوانده میشود به همین لفظ Urban باز میگردد و مخالفان معتقد هستند که استفاده از این عبارت برای تعریف قطعاتی که به سبکهایی چون سول، آر اند بی و هیپ هاپ نزدیک هستند، بیش از آنکه تمیز دهنده باشد، تحقیر آمیز است.
از جمله دلایلی که توسط مخالفان به کارگیری عبارت موسیقی اوربان (Urban) در مذمت استفاده از این واژه ارائه میشود، انگزنی این عبارت به هنرمندان افریقایی تبار به عنوان اجتماعی خارجی و جدا از سایر هنرمندان موسیقی است. علاوه بر این هنرمندان افریقایی تبار معتقدند که عنوان موسیقی اوربان (Urban) به تنهایی نمیتواند برای توصیف سبکهای مختلف موسیقی مانند هیپ هاپ، سول و آر اند بی به کار رود.
سبک موسیقی اوربان Urban و ریشهی یک اصطلاح؛
شاید برای شما این پرسش پیش بیاید که ریشهی کلمهی Urban از کجا میآید و چرا استفاده از این کلمه تا این اندازه حساسیت برانگیز شده است؟ در واقع استفاده از عبارت Urban برای این سبک زندگی به این تصور قالبی باز میگردد که از آنجا که اکثریت خالقان و علاقهمندان این سبک موسیقی افریقایی تبار هستند، پس احتمالا به طبقهی فقیر شهرنشین تعلق دارند که در شهرکها و مجتمعهای چندین و چند واحدی ارزان قیمت شهری زندگی میکنند. همین برچسبزنی پنهان اقتصادی است که منتقدان را نسبت به کاربرد عنوان Urban ناخشنود میکند.
در واقع هنرمندان منتقدی که خواستار کنار گذاشتن عنوان Urban برای این سبک موسیقی هستند، عقیده دارند واژهی Urban در این «متن خاص» به شرایط نه چندان مناسب اجتماعی اشاره دارد که میتوان آن را معادل گتوهای شهری در آثار جامعهشناسان دانست.
تمام مواردی که در بالا ذکر شد هنرمندان افریقایی تبار را به این نتیجه رسانده است که استفاده از عنوان Urban به هیچ وجه برای توصیف سبکی که ریشه در سنتهای موسیقی قارهی کهن افریقا، زندگی در سایهی بردهداری در جنوب امریکا و رگهنوازی در جامائیکا دارد، مناسب و گویا نیست.
سبک موسیقی اوربان Urban و تاریخ یک فراز و فرود؛
اوج شهرت آنچه با نام سبک موسیقی اوربان Urban مشهور شده است به دهههای 80 و 90 میلادی باز میگردد. در این سالها به لطف هنرنماییهای هنرمندانی که در سبکهای سول Soul و بلوز Blues فعالیت داشتند، مطرح شد. در توضیح سبک موسیقی هاوس اشاره کردیم که این سبک موسیقی تحت تأثیر سبک موسیقی دیسکو در دههی 70 میلادی شکل گرفت، نکتهی جالب اینکه سبک موسیقی اوربان Urban نیز تحت تأثیر سبک دیسکو در دههی 70 میلادی قرار داشت، با این توضیح که در سبک اوربان Urban این هنرمندان افریقایی تبار بودند که با اتکا به فرهنگ غنی موسیقیایی خود، بنیان سبک تازهای را در موسیقی عامهپسند پیریزی کردند. از جمله اولین هنرمندانی که آتش محبوبیت سبک اوربان Urban را در میان طرفداران این سبک روشن کردند میتوان به Anita Baker و Luther Vandross اشاره کرد.
در توضیح سبک موسیقی اوربان Urban به انتقاداتی که از این سبک از سوی برخی از منتقدان افریقایی تبار صورت گرفته اشاره کردهایم، اما نباید فراموش کنیم که شهری بودن در تمام زمینهها به ضرر سبک موسیقی اوربان Urban تمام نشده و برای مثال این مسأله سبب شده تا از نظر هنرمندان فعال، سبک موسیقی اوربان Urban به یکی از متنوعترین سبکهای موسیقی تبدیل شود. به همین دلیل نیز شاهد هستیم که در دستهی هنرمندان سبک موسیقی اوربان Urban به نام نوازندگان و خوانندگان مختلفی همچون Chaka Khan، the Commodores،Janet Jackson و حتی هنرمندان سفیدپوستی مانند Phil Collins و دیوید بوئی David Bowie بر میخوریم.
با بررسی تاریخ فراز و فرود سبک موسیقی اوربان Urban متوجه میشویم که هر چه به سالهای پایانی دههی 80 میلادی نزدیک میشویم، از محبوبیت سبک موسیقی اوربان به نفع سبک هیپ هاپ کاسته میشود و هنرمندانی که پیشتر کارهای خود را با نام موسیقی اوربان Urban عرضه میکردهاند، ترجیح میدهند تا به عنوان هنرمندان سبک هیپ هاپ شناخته شوند.
برگرفته از وبسایت theguardian.com ؛