معرفی سبک موسیقی فولک (Folk) به همراه چند قطعه زیبا
زمان پيدايش سبک موسیقی فولک (Folk) ؛
استفاده از اصطلاح موسيقي فولک به قرن نوزدهم برميگردد، ولي اين ژانر موسيقي از مدتها قبل در نقاط مختلف دنيا نسل به نسل منتقل شده و زمان پيدايش آن ريشه در تاريخ فرهنگ و هنر هر كشور و منطقه دارد.
سازهای مهم ژانر موسیقی فولک (Folk) ؛
ساز بانجو، دولسيمر (dulcimer)، آتو هارپ، فيدل (fiddle)، ماندولين، دوربو، زنبورك، جاگ (jug)، قاشقک، washboard، ديوان (bağlama)، بوزوکی (bouzouki)، داربوكا (darbuka)، دهلك (dholak)، اوكارينا (ocarina)، پنفلوت (pan flute)، سیتار (sitar)، عود (oud)، كوزه (udu)، تنبور (tambura).
هنرمندان معروف ژانر موسیقی فولک (Folk) ؛
موسیقی و اشعار در اين ژانر توسط آهنگسازان متبحر نگاشته نشده است بلكه توسط مردم عادي و گمنام در نقاط مختلف دنيا خلق شده است. برخي آهنگسازان به بازسازي اين آهنگهاي قديمي پرداخته و برخي ديگر آهنگهايي مشابه با آنها خلق كردهاند. هر منطقهی جغرافياي موسيقي فولك خاص خودش را داراست و موسيقي فولك برخي كشورها و برخي مناطق معروفتر از ساير نقاط است كه ميتوان به آهنگسازان زير اشاره كرد:
آمريكا: پيت سيگر، لوسيندا ويليامز، تونس وان زانت، رابن و ليندا ويليامز؛
ايران: سيد خليل عالي نژاد؛
اسكاتلند: داگی مکلین؛
اسپانيا: پلاسیدو دومینگو؛
استراليا: یوتو ییندی؛
شاخصههاي اصلي سبک موسیقی فولک (Folk) ؛
موسیقی فولک نوعي از موسيقی سنتی و روستايی است كه اصالتاً نسلاندرنسل در خانوادهها و گروههاي كوچك سینه به سینه نقل شده است. معمولاً موسيقی فولک همانند ادبيات فولک به صورت شفاهی زنده است. اين موسيقی به جاي خواندن از طريق شنيدن آموخته ميشود و معمولاً برای ساخت قعات آن از آلات موسيقی بومی استفاده ميشود.
موسیقی فولک شامل انواع فولك سنتی و فولک مدرن (فولك در قرن 20 ام) است. كلمه انگليسي فولک (folk) برگرفته از كلمه آلماني ولک (volk) به معناي مردمان است و به مردم عادي انگلستان اشاره دارد، افرادي كه افسانه ها و داستانها را از طريق شعر به نسلهاي بعد منتقل كردند و قادر به چاپ كتابهايي در اين باره نبودند.
از ويژگيهاي مهم اين ژانر ميتوان به انتقال شفاهي اين نوع موسيقي، ارتباط با فرهنگ مليتي، استفاده به عنوان تکریم رويدادهاي تاريخي و شخصي، عدم وجود كپيرايت روي اشعار و ادغام فرهنگهاي مختلف نام برد.
موسيقي فولک موسيقي مردم عامه است. اشعار در اين ژانر موسیقی توسط آهنگسازهاي متبحر نوشته نشده بلكه توسط مردم عادي و گمنام خلق شدهاند، به همين دليل تحت عنوان ناشناس، ترانهی فولك، سنتي شناخته ميشوند. با توجه به اينكه اولين بار اين نوع موسيقي با آوازخواني به جاي نوشتن نت ارائه شد، يكي از قابليتهاي اين ژانر موسيقي آوازخواني است. اين ژانر چه از نظر موسيقيايي چه از نظر شفاهي داراي ساختار ساده است و همين سادگي، به آن جذابيت و گيرايي خاصی بخشيده است. گاهي اوقات موسيقي فولك به راحتي بدون همراهي سازهاي موسيقي اجرا ميشود و در صورت لزوم استفاده از سازهاي موسيقي، معمولاً سازهاي موسيقي غير رسميتر در آن استفاده ميشود.
سبک موسیقی فولک که به خاطر محبوبیت و عام بودن در سطح جامعه به سبک سنتی نیز مشهور شده است، از جمله سبکهای موسیقی است که پیوندی ناگسستنی با فرهنگ هر جامعه دارد. سبک موسیقی فولک از ان دست ژانرهای موسیقی است که معمولا در مجالس و همنشینیها با پایکوبی و آوازخوانی همراه میشود و به همین دلیل نیز نقش قابل توجهی در افزایش نشاط اجتماعی دارد. به همین دلیل بسیاری از واقعیتها در مرود سبک موسیقی فولک به صورت شفاهی و سینه به سینه به دست ما رسیده است. این مسأله به حدی جدی است که هیچ اطلاعی در مورد آهنگساز اولیهی آهنگهای سبک موسیقی فولک نداریم و چه بسا بسیاری از این قطعات ابتدا توسط مردمان عادی و به صورت شفاهی خوانده و نواخته شده باشند و سپس توسط آهنگسازی خوش ذوق ثبت و ضبط شده باشند. با این توضیحات جای تعجب ندارد که هر کشوری موسیقی فولک مخصوص خود را داشته باشد و موسیقی فولک محبوب در هر کشوری با کشورهای دیگر تفاوتهای فاحشی داشته باشد.
در ادامه برخی واقعیتهای جذاب در مورد سبک موسیقی فولک را با هم مرور خواهیم کرد:
سبک موسیقی فولک و شناخت فرهنگها؛
سبک موسیقی فولک از جمله سبکهای موسیقیایی است که با علومی همچون مردمشناسی و جامعهشناسی پیوندی تنگاتنگ دارد، چرا که موسیقی فولک از آن دست موسیقیهایی است که از دل بر میآید و چون از دل برآمده است سر ضمیر فرهنگهای مختلف را هویدا میکند. آهنگهای سبک موسیقی فولک به خوبی بیانگر احساسات و علائق فرهنگهای گوناگون هستند.
سبک موسیقی فولک و سادگی در موسیقی؛
سبک موسیقی فولک سبکی ساده و در دسترس است به این معنا که آهنگهای این سبک موسیقی توسط افراد عادی جامعه خوانده میشود و موسیقی این سبک را نوازندگان محلی و بیادعا مینوازند. در سبک موسیقی فولک از سازهای جذابی استفاده میشود و این سازها در بین مخاطبان عام محبوبیت بالایی دارند، از سوی دیگر قطعات سبک موسیقی فولک هارمونیک و گوشنواز هستند و به همین دلیل خیلی سریع بر سر زبانها میافتند طرفدار پیدا میکنند. به همین دلیل نیز در هر مجلسی که آهنگی از سبک موسیقی فولک اجرا شود، سرور و پایکوبی به همراه خواهد داشت. ملودیهای ساده درام، ویولن، فیدل، چنگ و بگپایپ از جمله سازهای محبوب سبک موسیقی فولکلور در کشورهای انگلیسی زبان هستند.
سبک موسیقی فولکلور و کشورهای همصدا؛
شاید برای شما نیز این پرسش پیش آمده باشد که چرا سبک موسیقی فولکلور که باید ریشه در فرهنگ هر کشور داشته باشد، گاهی اوقات در میان چند کشور دوست و همسایه صدایی یکسان دارد. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که گاهی اوقات محبوبیت آهنگهای فولک در یک کشور به اندازهای بالا میرود که این شهرت و محبوبیت تنها محدود به مرزهای یک کشور نشود و آهنگهای سبک فولک از یک کشوری به کشور دیگر کوچ کنند.
سبک موسیقی فولک و هدفی فرهنگی؛
هدف اصلی سبک موسیقی فولک پاسداشت و نگهداری از آداب و رسوم سنتی هر قوم و فرهنگی است که موسیقی را وسیلهی مناسبی برای پادسداشت دستاوردهای فرهنگی خود میدانند.
سبک موسیقی فولک و چند صدایی بودن؛
هیچ قانون از قبل نوشتهای در مورد تعداد خوانندگان در سبک موسیقی فولک وجود ندارد و ممکن است تعداد خوانندگان این سبک، در کشوری مانند روسیه در بعضی ترانهها به چهار نیز برسد یا اینکه در انگلستان از یک نفر بیشتر تجاوز نکند.
سبک موسیقی فولک و مخالفت با تبعیضهای اجتماعی؛
امکان مشارکت و خواندن ترانههای سبک موسیقی فولک برای تمام اقشار اجتماعی وجود دارد و در طول تاریخ از گاوچرانهای غرب وحشی تا انسانهای اسیر در زنجیر بندگی بدون هیچ مزاحمت یا ممانعتی در سبک موسیقی فولک خواندهاند و تجربهورزی کردهاند.
سبک موسیقی فولک و انسجام اجتماعی؛
تأثیرات مثبت سبک موسیقی فولک تنها به حوزهی هنر یا موسیقی محدود نمیشود و این سبک موسیقی از جمله محدود ژانرهای هنری است که نقش غیر قابل انکاری در افزایش انسجام اجتماعی از طریق پاسداری از فرهنگ و سنتهای اجتماعی ایفا میکند. از سوی دیگر عموما ترانههای سبک موسیقی فولک پیامهای مثبت و سازندهای برای شنوندگان خود دارند که چنین پیامهایی نیز در ارتقای انسجام اجتماعی مؤثر هستند.
سبک موسیقی فولک و حکایتهای اجتماعی؛
ترانهها و آهنگهای سبک موسیقی فولک محمل مناسبی برای روایت و انتقال حکایتها و قصههای قدیمی از نسل به نسل دیگر هستند. هیچ معلوم نیست اگر سبک موسیقی فولک از قصهها و حکایتهای قدیمی صحبت نمیکرد، بعد از گذشت تمام این سالها چه تعداد از این قصهها و حکایتها به دست ما رسیده بود.
سبک موسیقی فولک و ریشههای هنری؛
Thomas Percy در کشور انگلستان و Gottfried von Herder از کشور آلمان از اولین افرادی هستند که اقدام به انتشار آهنگهای فولک کردند و به این ترتیب راه را برای ورود سبک موسیقی فولک به دنیای رسمی ژانرهای موسیقی فراهم کردند.
برگرفته از وبسایت 10interestingfacts.com ؛